Orchestra Nationala de Jazz a Frantei revine in Romania dupa 30 de ani. Concerte la Bucuresti, Ploiesti si Sibiu

[ad_1]

În perioada 27 octombrie – 1 noiembrieOrchestra Națională de Jazz a Franței revine în România, după aproape 30 de ani, într-un turneu-eveniment la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești în cadrul Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat Sibiu în cadrul Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru). 

Orchestra Națională de Jazz a fost creată în 1986 de către Ministerul Culturii francez, un gest politic de recunoaștere a jazz-ului și a bogatei producții muzicale. De-a lungul istoriei sale a jucat un rol important în legitimarea instituțională și culturală a jazz-ului cu scopul de a oferi o panoramă vastă a creației franceze. Orchestra Națională de Jazz (ONJ) a primit în rândurile sale aproape 200 de soliști, a susținut concerte pe toate continentele, a produs 31 de albume și a colaborat cu numeroși artiști internaționali.

În fruntea Orchestrei Naționale de Jazz a Franței, din ianuarie 2019, se află chitaristul și compozitorul Frédéric Maurin, cu proiecte în zona de rock progresiv, este susținătorul unui amplu program deschis creației contemporane, mai precis compozitorilor cu limbaje singulare și reprezentanților artelor spectacolului. Trei proiecte îi marchează mandatul: Dancing in Your Head(s) dedicat saxofonistului și compozitorului de geniu Ornette Coleman ; Rituels, o lucrare colectivă poetică și fascinantă și Dracula, primul spectacol din istoria Orchestrei dedicat publicului tânăr. În același spritit, în 2019, în mandatul său, a fost creată Orchestra de Tineret a ONJ care reunește elevi din școlile de muzică sau conservatoare din Franța și din Europa și foști directori ai Orchestrei într-un demers de reinterpretare a repertoriilor din istoria de 36 de ani a orchestrei. 

În turneul din România, Orchestra Națională de Jazz a Franței va prezenta ultimul album, Rituels, o operă colectivă pentru cor și 13 instrumente ce reunește șapte piese, un puzzle care formează un univers sonor aparte. Din dorința de a deschide ONJ către forme estetice multiple și singulare, Frédéric Maurin și-a unit forțele cu Ellinoa, Sylvaine Hélary, Leïla Martial și Grégoire Letouvet – patru artiști îndrăzneți și cunoscuți pe scena franceză de jazz actuală – pentru a scrie un repertoriu original construit în jurul noțiunii de ritualuri zilnice. Ritualurile care marchează ciclul zilelor, al anotimpurilor, al civilizațiilor, al vieților noastre. Compozițiile sunt inspirate de texte vechi din folclorul diferitelor continente, preluate din colecția Les Techniciens du sacré de Jerome Rothenberg. Textele vorbesc despre viață, moarte, bucurie, tristețe, iubire, despre tot ceea ce face ca umanitatea să fie ceea ce este. Sunt atât de actuale încât ar fi putut fi scrise în zilele noastre. Fiecare compozitor le-a folosit în felul său pentru a oferi o imagine sonoră originală, susținută de o orchestră acustică în care se îmbină coardele, percuția, suflătorii și alămurile și în centrul căreia vocea este invocată ca un instrument de sine stătător. Programul ne poartă astfel într-o lume a contrastelor, cu izbucniri poetice vii, crescendo-uri puternice, un spectru larg de culori orchestrale, visare și soliști pasionați.

Prezența Orcheastrei Naționale de Jazz a Franței, care revine în România după aproape 30 ani, se desfășoară în cadrul „Musiques Créatives de France”, o inițiativă a Institutului Francez care aduce publicului român sunete dintre cele mai diverse într-o plimbare revigorantă între jazz, muzică electronică, pop vegetal, jazz, world music sau muzică barocă. 

Articolul Orchestra Nationala de Jazz a Frantei revine in Romania dupa 30 de ani. Concerte la Bucuresti, Ploiesti si Sibiu apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Previous post Spune si tu LA MULTI ANI Armatei Romane!
Next post Doi pianiști excepționali în Stagiunea de marți seara a Filarmonicii George Enescu: Anca Săftulescu și Alexandru Plăcintă