Ministrul Energiei, la Consiliul „Energie” si la o reuniune a Statelor Membre „pro-nuclear”. In numai 6 luni, Romania a realizat economii voluntare de gaze de peste 21 la suta, peste media UE

[ad_1]

„*Am participat astăzi la reuniunea Consiliului „Energie” organizată la Bruxelles, precum și la o serie de întâlniri cu omologii din alte state membre.

* Reuniunea a inclus pe agendă dezbateri importante privind reforma pieței de energie electrică, pregătirea pentru iarna 2023-2024 și adoptarea unor acte legislative, respectiv pachetul pentru piața de gaze naturale și hidrogen (Regulament și Directivă) și prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a consumului de gaze naturale.

Am participat de asemenea la o reuniune a Statelor Membre pro-nuclear. *Discuțiile s-au focalizat pe asigurarea unor condiții competitive de finanțare pentru proiectele nucleare la nivelul UE atât din fonduri publice cât și din fonduri private, dezvoltarea competențelor necesare pentru domeniul nuclear, promovarea tehnologiilor inovative precum reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).

*𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐟𝐞𝐫𝐦 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭ă î𝐧 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮𝐜𝐥𝐞𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐫𝐨𝐥 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐜 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥, 𝐜𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐜𝐡𝐞𝐢𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 ș𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧ță 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜ă.

*În cadrul Consiliului, miniștrii au ajuns la o abordare generală asupra pachetului pentru piața gazelor naturale și a hidrogenului.

Directiva și Regulamentul stabilesc cadrul pentru condițiile de organizare a producătorilor de gaz natural și hidrogen, realizarea fluxurilor transfrontaliere între State Membre, amestecul gaz-hidrogen, tarife și alte aspecte de reglementare.

*Pachetul pentru gaze și hidrogen, în forma actualizată, asigură stimulentele pentru dezvoltarea pieței de hidrogen în UE, cu accent pe hidrogenul regenerabil și cel din surse cu emisii reduse de carbon.

*În marja discuțiilor, am susținut aplicarea principiului neutralității tehnologice și o includere cât mai largă a surselor cu emisii reduse de carbon în politicile energetice ale UE, ca parte contribuitoare importantă la decarbonizarea economiei europene.

*Statele Membre au ajuns, de asemenea, la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilității Regulamentului Consiliului pentru acțiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022.

*Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligațiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la prețuri rezonabile.

*Î𝓷 𝓬𝓸𝓷𝓽𝓮𝔁𝓽𝓾𝓵 𝓲𝓶𝓹𝓵𝓮𝓶𝓮𝓷𝓽ă𝓻𝓲𝓲 𝓻𝓮𝓰𝓾𝓵𝓪𝓶𝓮𝓷𝓽𝓾𝓵𝓾𝓲 𝓪𝓬𝓽𝓾𝓪𝓵, î𝓷 𝓹𝓮𝓻𝓲𝓸𝓪𝓭𝓪 𝓪𝓾𝓰𝓾𝓼𝓽 2022 – 𝓲𝓪𝓷𝓾𝓪𝓻𝓲𝓮 2023, 𝓡𝓸𝓶â𝓷𝓲𝓪 𝓪 𝓻𝓮𝓪𝓵𝓲𝔃𝓪𝓽 𝓮𝓬𝓸𝓷𝓸𝓶𝓲𝓲 𝓿𝓸𝓵𝓾𝓷𝓽𝓪𝓻𝓮 𝓭𝓮 𝓰𝓪𝔃𝓮 𝓭𝓮 21.2%, 𝓹𝓮𝓼𝓽𝓮 𝓶𝓮𝓭𝓲𝓪 𝓻𝓮𝓪𝓵𝓲𝔃𝓪𝓽ă 𝓵𝓪 𝓷𝓲𝓿𝓮𝓵𝓾𝓵 𝓤𝓔 𝓭𝓮 19%.

*Am avut de asemenea un prim schimb de poziții cu privire la noua propunere legislativă a Comisiei Europene pentru reforma pieței de energie electrică.

*În cadrul reuniunilor anterioare, am susținut o reformă substanțială a pieței de energie care să conducă la limitarea efectului de contagiune al prețurilor la gaze naturale asupra prețurilor la energie electrică.

 *Măsurile propuse precum crearea cadrului pentru stimularea investițiilor în noi capacități de producție a energiei electrice prin instrumente financiare (contractele de achiziție de energie electrică/PPA, contractele pentru diferență/CfD),cu aplicare pentru sursele de energie regenerabile, inclusiv hidro, și cele nucleare și protejarea consumatorilor prin posibilitatea de stabilire a unor prețuri reglementate în situații de criză energetică vin în întâmpinarea obiectivelor României.

În cadrul discuțiilor, am susținut acordarea unor flexibilități suplimentare pentru utilizarea veniturilor colectate din aplicarea contractelor pentru diferență, aplicarea garanțiilor aferente contractelor de tip PPA și pentru alte surse de energie decât cea regenerabilă (spre exemplu, pentru nuclear) și o implicare mai mare a statelor membre în procesul de declanșare a unei stări de criză (regională sau europeană) a prețurilor ridicate la energie, dacă condițiile de piață o impun.

Propunerea legislativă va fi negociată la nivelul Consiliului în vederea atingerii unui acord pe text la finalul anului 2023”- sunt câteva dintre declarațiile ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

Următoarea reuniune a Consiliului Energie va avea loc pe data de 19 iunie 2023.

Articolul Ministrul Energiei, la Consiliul „Energie” si la o reuniune a Statelor Membre „pro-nuclear”. In numai 6 luni, Romania a realizat economii voluntare de gaze de peste 21 la suta, peste media UE apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Previous post Cele mai frumoase magnolii din Bucuresti
Next post Creatia elevilor artisti din Targoviste… un EXEMPLU si pentru altii!