Alergia la unghii, gel, acril

Dacă ți-ai vopsit unghiile cu lac permanent sau ți-ai făcut unghii acrilice acasă sau la salon și ai o reacție adversă, aici vei afla dacă este vorba despre o alergie.

Mâncărimea, roșeața, arsurile sau chiar umflarea sunt unele dintre principalele simptome ale unei reacții alergice la produsele folosite pentru unghii.

NOTĂ: Acest articol este doar informativ. În cazul în care consideri că ai o reacție alergică, te rugăm să îți consulți medicul sau să apelezi la un dermatolog.

Ce este alergia la produsele pentru unghii?

Produsele cosmetice pentru unghii cuprind lacuri de unghii, soluții de îndepărtare a lacului de unghii, produse pentru cuticule și produse pentru construcția unghiilor artificiale (gel, acril, poligel și vârfuri). Există persoane care pot fi sensibile la mai mult de o substanță chimică din aceste produse.

Această sensibilitate poate provoca dermatită de contact alergică sau iritantă în jurul degetului și al unghiilor. De asemenea, poate declanșa dermatită în zonele pe care le atingem în mod obișnuit, cum ar fi pleoapele, gura, bărbia sau gâtul.

Alergia la produsele cosmetice pentru unghii poate conduce și la afecțiuni mai grave care pot deteriora semnificativ aspectul unghiilor.

Alergenii din produsele pentru unghii

  1. Lacurile de unghii

Lacurile de unghii sunt cele mai importante produse pentru îngrijirea unghiilor. Acestea conțin straturi de bază și straturi superioare care conțin substanțe chimice similare, dar în concentrații diferite. În principiu, ojele semi de la branduri renumite sunt considerate sigure, iar acestea o șansă foarte mică de a provoca alergii.

Cea mai cunoscută substanță chimică provocatoare de reacții alergice este rășina de formaldehidă. Au fost înregistrate și cazuri de dermatite cauzate de solventi. Reacțiile alergice apar frecvent în cazul ojei umede, dar unele persoane pot reacționa și la oja uscată. Coloranții pot, de asemenea, cauza decolorarea suprafeței unghiei (în jurul cuticulei). Acrilicii din emailurile permanente sunt, de asemenea, foarte alergeni.

  • Primerul

Există produse care se aplică înainte de emailurile permanente și a produselor de construcție a unghiilor. Acestea sunt folosite pentru a deshidrata unghiile și a îmbunătăți aderența. Printre componentele lor se numără HEMA sau diferite tipuri de acrilați.

  • Eliminatoare de cuticule

Există lichide sau creme care conțin substanțe chimice menite să îndepărteze pielea din jurul cuticulei. Poate apărea dermatita de contact iritantă dacă sunt aplicate și lăsate pentru o perioadă îndelungată. Diagnosticul alergiei cosmetice a unghiilor se face prin teste speciale de alergie. Cosmeticele pentru unghii conțin mulți alergeni.

  • Solvenții

Solvenții (sau detergentii) utilizați în conceperea manichiurii includ alcool, acetona, acetat de amil, etil sau butil. Aceste substanțe sunt amestecate cu uleiuri sintetice și folosite pentru îndepărtarea ojei de pe suprafața unghiei. Acești solvenți pot irita și usca unghia și pielea din jur. Dacă sunt folosiți în exces, pot duce la fragilitate și uscarea unghiilor.

Cum te poți trata de alergia la unghii?

Pentru tratarea alergiei la unghii, este esențial să consulți un dermatolog sau un alergolog pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat. Aceste persoane pot prescrie medicamente precum antihistaminice sau creme cu corticosteroizi pentru a reduce simptomele. De asemenea, evitarea contactului cu substanțele care declanșează alergia este crucială pentru prevenirea reacțiilor viitoare și pentru menținerea sănătății pielii.

Previous post Panouri solare versus Panouri fotovoltaice: Care este cea mai bună opțiune pentru tine?
Next post Strategii eficiente de învățare: Cum să profiți la maxim de un curs de trading